Åpningstider: Mandag – fredag: 09:00-21:00 | Lørdag: 09:00-18:00 (Se avvik)
Torgallmenningen 14, 5014 Bergen, Norge

Om Sundt Motehus

Sundt Motehus er bare mote; fire etasjer med klær, sko og tilbehør til hele familien. Den spesielle arkitekturen til Sundt-bygget, med store åpne etasjer, gir en behagelig shoppingopplevelse. Det er lett å bevege seg fra den ene butikken til den andre, fra den ene trenden til den neste.

Velkommen til Sundt!

 

Historien bak Sundt Motehus

14. januar 1845 åpnet Christian Gerhard Ameln Sundt (1816 – 1901) sin manufaktur- og kortevarehandel C. Sundt i 8. rode, nr 26 (senere Strandgaten 66) i Bergen.

Under ledelse av sønnen Gerhard Sundt, bygget C. Sundt & Co. i 1885 sitt første store varehus i Strandgaten. Bygningen hadde en stor og praktfull fasade rik på stukkatur og ornamentikk med sterke profiler og en gesims øverst. Arkitekt var Johan Irgens Faye. Bygget brant dessverre ned allerede i 1888.

Gerhard Sundt går raskt i gang med å reise et nytt bygg. Den tyske arkitekten Hauer ble engasjert. Denne gangen ble det bygget et spektakulært bygg i murstein, med store speilglassruter og uvanlig takhøyde innvendig.

I 1911 ble det besluttet å utvide varehuset. Arkitekt Egil Reimers ble hyret inn og han og daværende leder Thorolf Sundt drar til utlandet for å la seg inspirere. Resultatet stod ferdig i 1914 og bygget ble sammenlignet med de store varehusene i Paris.

I perioden 20 og 30-tallet endret trafikkmønsteret i Bergen karakter og Strandgaten var ikke lenger den sentrale handlegate. Nå var det Torvallmenningen som var byens sentrum. Direktør Norill kjøpte sommeren 1936 Torvallmenningen 14, 16 og 18.

Per Grieg (1897 – 1962) ble ansatt som det nye byggets arkitekt. Direktør Norill og Per Grieg foretok en omfattende studiereise for å søke impulser i moderne bedrifter og stormagasiner ute i Europa. Det nyeste og beste ble som alltid firmaets ledetråd!

Varehuset på Torvallmenningen åpnet dørene 18.juli 1938

Husets prominente hjørne mot Starvhusgaten stikker fram av byggelinjen, synlig på lang leid med sin søyle hvor firmaets symbol handelsguden Merkur svever 35 meter over taket. Bronseskulpturen er 3,5 meter høy og formet av billedhugger Sophus Madsen (1881 – 1977).

Per Grieg ble hedret med A.C. Houens fonds diplom for sitt arbeid med Sundt-bygget

Sundt-bygningen ble fredet av Riksantikvaren i 1988 fordi bygget er et fremstående eksempel på funksjonalistisk arkitektur. Sundt varemagasin blir regnet som ett av hovedverkene innen funksjonalisme i Norge og aldri før har en norsk bygning vært fredet så kort tid etter at den ble tatt i bruk.

 

Bygget eies i dag av DnB Livsforsikring AS.

Motehuset er drevet av Varner AS.

Sundt Motehus julen 1963